Konkursy i Warsztaty
I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Z wieprzowiną na ty
Dnia 29 października 2019 r. ZS CKR w Kowalu wspólnie z toruńskim Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowała konkurs kulinarny Z wieprzowiną na ty. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski.

http://Dnia 29 października 2019 r. ZS CKR w Kowalu wspólnie z toruńskim Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowała konkurs kulinarny Z wieprzowiną na ty. Głównym sponsorem tego wydarzenia był Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski. Na konkurs przyjechało aż 24 uczniów z całej Polski. Zwyciężył Kacper Wysocki z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie. Drugie miejsce zajął Błażej Witkowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, a trzecie zdobyła Marta Moroz z Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Swarożynie. Naszą szkołę reprezentowały: Alicja Brylińska oraz Dominika Tomczak, za co im, oraz nauczycielkom je przygotowującym, serdecznie dziękujemy. Konkursowi towarzyszyły liczne atrakcje: pokaz kulinarny, pokaz baristyczny Projekt Nano, pokaz drinków bezalkoholowych, wystawa stołów krajów UE poznanych przez uczniów podczas projektów Erasmus+ oraz prelekcja promująca kształcenie zawodowe Gastronomia dookoła świata. Uczestnicy mogli również podziwiać Stare Miasto podczas wycieczki meleksami.