Szef Kuchni Patryk Burnicki, który przez 6 lat kształcił się pod okiem Magdy Gessler w restauracji „U Fukiera” w Warszawie wraz z innymi pracownikami przygotował dla nas Live Cooking, a sporządzone potrawy takie jak : zupa zalewajka, carpaccio z pieczonego karczku z sosem na bazie pasty gochujang z aioli i kwaśnej śmietany, okonomiaki z furikake oraz prażone jabłka z kruszonką mogliśmy degustować.
W trakcie wycieczki uczniowie zapoznali się równie z układem funkcjonalnym pomieszczeń, z zakresem oraz organizacją produkcji, z wyposażeniem zakładu, z częścią hotelową, a ogromne wrażenie zrobiła na nas sala przystosowana do zajęć jogi.
Mieliśmy okazję również zwiedzić pięknie zagospodarowany teren wokół obiektu, podziwiać lawendowe pole, ogródek warzywny, stawy oraz jezioro usytułowane w centrum posiadłości. Architekt krajobrazu Pani Agnieszka Brzezińska bardzo interesująco opowiedziała nam historię tworzenia Karma House oraz zaproponowała naszym uczniom z Architektury Krajobrazu możliwość odbywania praktyk zawodowych.
Na zakończenie przy pysznej kawie, herbacie wspólnie z zespołem Karma House rozmawialiśmy na tematy związane z branżą gastronomiczną.
Pracujący tam również nasz absolwent TŻiUG Krzysztof Kądziela w wypowiedziach wielokrotnie podkreślał, że nie byłby w stanie zrealizować wielu trudnych, wymagających zadań i przezwyciężyć wyzwań zawodowych, gdyby nie profesjonalne wsparcie nauczycieli w naszej szkole. Słusznie zauważył, że proponowane przez szkołę miejsca odbywania praktyk zawodowych w renomowanych miejscach to dla uczniów nieoceniona pomoc w rozpoczęciu ścieżki kariery i zdobyciu doświadczenia. W jego przypadku była to restauracja „U Fukiera” Magdy Gessler w Warszawie, gdzie mógł zdobywać nowe umiejętności i kompetencje zawodowe od najlepszych kucharzy m.in. właśnie od Pana Patryka Burnickiego.
Kelnerka Pani Katarzyna Siedlecka podkreśliła również, że wspólna praca całego zespołu oraz szef skutecznie wspierający w trudnych momentach i wchodzący w rolę motywatora, napędzającego wszystkich do wysiłku, to fundament wielu indywidualnych i biznesowych sukcesów. Relacje oparte na wzajemnym zaufaniu są ponadto o tyle ważne, że brak porozumienia ze współpracownikami i przełożonym to jeden z najczęściej wymienianych powodów rozważania zmiany miejsca zatrudnienia.
Szef Kuchni dodał, iż istotne w budowaniu relacji z zespołem jest udzielanie rzetelnej informacji zwrotnej na temat jakości wykonywanej pracy. Jeśli zdaniem menedżera pracownik lub jego postępowanie zasługuje na krytykę, to zawsze musi być ona konstruktywna i wsparta rzeczową argumentacją. Jednostronne wytykanie błędów nie przyniesie żadnych pozytywnych skutków – ani dla relacji, ani dla efektywności! Za urzekające i wartościowe wypowiedzi przepełnieni wdzięcznością podziękowaliśmy zespołowi gromkimi brawami.
Było widowiskowo, wesoło i pysznie! Tę cudowną atmosferę będziemy nadal tworzyć gdyż w ramach współpracy uczniowie naszej szkoły mają możliwość odbywania w Karma House praktyk zawodowych z zapewnionym noclegiem.
Ciekawostką jest również to, że restauracja uczestniczyła w programie telewizyjnym „Bitwa o Gości”. Zespół okazał się oczywiście najlepszy pod każdym względem! Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów, teraz Gwiazdki Michelin!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z pobytu w Karma House Gościeńczyce i do obejrzenia filmu promującego to magiczne miejsce.
https://www.facebook.com/KarmaHouseGoscienczyce/videos/673162901520193?locale=pl_PL
Tekst i foto: M. Dobies, M. Kuczewska