Dlaczego warto kształcić się w zawodach rolniczych? Na te pytanie odpowiadali uczestnicy debaty w Kujawskiej Szkole Wyższej, która odbyła się 27 maja br. W spotkaniu uczestniczyła wiceminister rolnictwa Anna Gembicka, rektor KSW Adam Rejmak, przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa O/Toruń oraz dyrektorzy szkół m.in. Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu Andrzej Zdrojewski. Dzisiejsze rolnictwo daleko odbiega od zakorzenionych wśród wielu wyobrażeń. To branża, która w nieustanny sposób rozwija się a na rynku pojawiają się nowe generacje sprzętu, który wymaga zaawansowanych umiejętności technicznych. Nie dziwi więc, że zarówno uczelnie wyższe (oferujące kierunki rolnicze) jak i szkoły branżowe kształcące przyszłych rolników przekonują do potrzeby podnoszenia swoich kwalifikacji. To właśnie te szkoły są gwarancją kompleksowej edukacji dostosowanej do bieżących potrzeb. Myślę, że istotną kwestią jest kształcenie kierunkowe, żeby móc poznawać nowe techniki, technologie i korzystać z dobrodziejstw dzisiejszych czasów, czyli z bogatej oferty sprzętu rolniczego – tłumaczyła Jolanta Sobecka dyrektor ARMiR w Toruniu. Debata dotyczyła nie tylko kształcenia. Uczestnicy zastanawiali się także, w jaki sposób zachęcić młode osoby, by zostały na swoich gospodarstwach. Przy czym podkreślano, że także i w tym aspekcie istotne jest oferowanie im możliwości dokształcania. Przekonywano, że edukacja rolnicza nie tylko się opłaca, ale także otwiera nowe możliwości na rynku pracy.
- Home
- O projekcie
- Kategorie
- Lista szkół
- Galerie
- Materiały video
- Mapa szkół
-
Zawody
- Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
- Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
- Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
- Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
- Technik inżynierii środowiska i melioracji
- Technik ogrodnik
- Ogrodnik
- Technik pszczelarz
- Pszczelarz
- Technik Hodowca Koni
- Technik rybactwa śródlądowego
- Jeździec
- Rybak śródlądowy
- Przetwórca ryb
- Cukiernik
- Kucharz
- Piekarz
- Technik technologii żywności
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Wędliniarz
- Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Technik weterynarii
- Technik turystyki wiejskiej
- Technik architektury krajobrazu
- Technik agrobiznesu
- Technik rolnik
- Rolnik