Targi i Pokazy

Dnia 9 września 2021 r. na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu odbyły się po raz XII Warsztaty Polowe poświęcone uprawie buraka cukrowego, w których uczestniczyła grupa uczniów klasy III-ej Szkoły Branżowej z dyr. Andrzejem Zdrojewskim i Wojciechem Rudzińskim. Warsztaty zorganizowane zostały przez Krajową Spółkę Cukrową, Brzesko- Kujawski Związek Plantatorów Buraka Cukrowego oraz Zespół Szkół CKR w Starym Brześciu.
Dnia 25 lipca 2021 r. w Kujawsko-Dobrzyńskim Parku Etnograficznym w Kłóbce odbyło się kolejne spotkanie z cyklu "Niedziela w skansenie". Oprócz wystaw twórców ludowych, występów kapel i zwiedzania obiektów skansenu nie zabrakło także degustacji i punktów gastronomicznych. Uczniowie Zespołu Szkół CKR w Kowalu jak zawsze serwowali potrawy tradycyjne, czyli żurek kujawski, chleb ze smalcem, jabłecznik kujawski, drożdżówkę czy sernik, a także naleśniki z serem, farszem oraz dżemem, kiełbasę z grila i dla najmłodszych gofry!
W niedzielę 27 czerwca 2021 r. braliśmy udział festynie zorganizowanym w Kujawsko-Dobrzyńskim Parku Etnograficznym w Kłóbce. Uczniowie klasy przedmaturalnej wraz ze swą wychowawczynią tradycyjnie serwowali napoje i dania zimne i gorące, aby zbierać fundusze na przyszłoroczną studniówkę. Pogoda dopisała, było ciepło, ale nie upalnie. Uczniowie mogli uczestniczyć w festynie, którego program był bogaty. Swoje kramy otworzyli wystawcy z regionu, w tym twórcy ludowi należący do Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Włocławek, którzy obchodzą w tym roku jubileusz 40-lecia istnienia. Garncarz z Bolimowa zaprezentował pokaz toczenia naczyń na kole garncarskim.
Dnia 26 lutego 2020 r. uczniowie klas IV-tych kształcących się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik żywienia i usług gastronomicznych z ZS CKR w Kowalu wraz z wychowawczyniami uczestniczyli w III Powiatowych Targach Edukacji i Rozwoju. Gospodarzami przedsięwzięcia pod patronatem honorowym Starosty Gostynińskiego był Zespół Szkół im. M Skłodowskiej-Curie w Gostyninie
We wtorkowe popołudnie 18 lutego 2020 r. w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół CKR w Kowalu odbyły się warsztaty z pieczenia pizzy dla dzieci uczęszczających na zajęcia do miejskiej Świetlicy Profilaktycznej Puchatek.
Uczniowie klasy II BS i II TMiA ZS CKR w Kowalu w dniach 14 i 15 lutego 2020 r. uczestniczyli w XX Międzynarodowych Targi Ferma Bydła i XXIII Międzynarodowych Targach Ferma Świń i Drobiu w Łodzi. Młodzież podczas zwiedzania miała możliwość zapoznania się z najnowszą ofertą firm, jak również wymienić się poglądami z fachowcami.
31 stycznia 2020 r grupa 57 uczniów klas I-IV Technikum kształcącego w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wyjechała wraz z opiekunami do Nadarzyna na kolejną edycję Centralnych Targów Rolniczych. Po uroczystym otwarciu targów przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego uczniowie mogli obejrzeć nowoczesny sprzęt rolniczy zgromadzony w dwóch rozległych halach.
W dniach 17 i 18 stycznia 2020 r. byliśmy na targach Polagra Premiery, organizowanych na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu. Na targi pojechali uczniowie ze wszystkich klas o profilu mechanizacji rolnictwa z opiekunami, ponieważ można było obejrzeć i zapoznać się przede wszystkim z najnowszym sprzętem rolniczym i nowościami wchodzącymi na rynek sprzętu rolniczego.
Grupa młodzieży z ZS CKR w Kowalu wraz opiekunami udała się na Targi Sadownictwa i Warzywnictwa w Nadarzynie. Targi Warzywnictwa i Sadownictwa są jedną z największych specjalistycznych wystaw ogrodniczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Podczas już jubileuszowej, X edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, wystawcy z kraju i zagranicy zaprezentowali bogatą ofertę środków produkcji: innowacyjne nawozy, środki ochrony roślin, produkty wspierające produkcję ogrodniczą.
Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, to w ZS CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu nadal w najlepsze trwają przygotowania do tego wyjątkowego, spędzanego z najbliższymi czasu. Właśnie z tej okazji do budynku warsztatów szkolnych przy ulicy Kołłątaja 11 przyjechali uczniowie II klasy Szkoły Podstawowej im. Obrońców Ziemi Kujawskiej w Boniewie wraz z wychowawczynią panią Lilianną Świeciak i opiekunką panią Grażyną Jóźwicką, aby przyozdobić świąteczne pierniki. Pod czujnym okiem nauczycielki przedmiotów żywieniowych, pani Elżbiety Woźniak, mali adepci sztuki kulinarnej przygotowali wyjątkowo piękne i słodkie smakołyki. W tym zadaniu dzieci dzielnie wspierali nasi uczniowie klasy I Szkoły Branżowej I stopnia
Uczniowie klasy pierwszej technikum kształcącego w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki odwiedzili firmę EMPRA w Winnicy. Była to pierwsza wizyta u pracodawcy, który jest patronem tej klasy. Chłopcy zapoznali się z zakresem działalności firmy i poznali jej strukturę. EMPRA jest jedynym w Polsce przedstawicielem hiszpańskiej firmy Ramon – producenta pakowarek próżniowych oraz maszyn do przetwórstwa mięsa. Ramon produkuje maszyny już od 1957 roku. Swoje przedstawicielstwa posiada w 54 krajach na całym świecie. 50-cio letnie doświadczenie w produkcji urządzeń sprawia, że firma ma kilkadziesiąt tysięcy zaufanych klientów na wszystkich kontynentach świata. Doceniają oni wysoką jakość wykonania maszyn i ich niezawodne działanie.
W naszej szkole w dniu 21 października 2019 r. odbyła się prelekcja oraz udostępniona została do zwiedzania wystawa (zmontowana w ostatnią sobotę), a przygotowana przez Fundację Poniatówka Polska z siedzibą w Koronowie pn. Poniatówki – odkrywanie dziedzictwa niepodległej II Rzeczypospolitej. Wystawę można oglądać od 21 do 25 października br. w auli szkoły.
W dniu 3 października 2019 r. uczniowie i uczennice klasy I, II, III i IV technikum architektury krajobrazu pod opieką nauczycielek Eweliny Frączkowskiej-Khadhraoui oraz Anny Połomskiej uczestniczyli w wyjeździe na targi ogrodnicze GREEN AREA SHOW, które odbywały się na Torze Służewiec w Warszawie. Uczniowie mieli możliwość poznać oprogramowanie komputerowe stosowane przy projektowaniu ogrodów, porozmawiać z wystawcami o małej architekturze ogrodowej, obejrzeć sprzęt ręczny oraz dowiedzieć się o nowościach w dziedzinie szkółkarstwa i obrotu materiałem roślinnym na terenie Europy.
W dniu 13.09.2019 r. uczniowie z ZS CKR w Kowalu wraz z nauczycielami pionu żywienia wzięli udział w największych targach żywności w Polsce WARSAW FOOD EXPO 2019 w Nadarzynie. Jest to prezentacja oferty producentów i dystrybutorów żywności, przetwórstwa i produkcji spożywczej, a także dań kulinarnych. Podczas targów odbyły się również warsztaty i szkolenia branżowe oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z zagranicy.