Kursy i Szkolenia

Na przełomie listopada i grudnia kadra kierownicza, nauczyciele oraz pracownicy administracji i obsługi Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu uczestniczyli w kursie pierwszej pomocy.
W poniedziałek 23 listopada br. uczniowie z klasy II i III technikum kształcącego w zawodzie technik agrobiznesu oraz z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik turystyki wiejskiej wzięli udział w szkoleniu na temat Możliwości rozwoju na obszarach wiejskich z uwzględnieniem PROW 2014-2020.
W dniu 20 października 2020 r. młodzież naszej szkoły wzięła udział w projekcie Ministerstwa Obrony Narodowej dotyczącej nauki strzelania z broni palnej. Uczniowie rozszerzenia sportowo-mundurowego odbyli szkolenie na strzelnicy VIS w Lipnie. Każdy uczeń strzelał z broni długiej oraz krótkiej. Dzięki zajęciom, które na co dzień odbywają się w strzelnicy szkolnej oraz profesjonalnemu przeszkoleniu w lipnowskiej strzelnicy, młodzież uzyskiwała bardzo dobre wyniki.
Uczniowie ZSCKR w Rudnej uczestniczyli w II Forum Rolniczym Powiatu Lubińskiego - Rudna 2020
Uczniowie klas starszych ZS CKR w Kowalu kształcący się w zawodach rolniczych brali udział w szkoleniu zorganizowanym przez firmę Chemirol, która od przeszło ćwierćwiecza dostarcza kompleksowe rozwiązania w rolnictwie. PUH Chemirol przeszło długą drogę od lokalnej hurtowni środków ochrony roślin po lidera w kompleksowej obsłudze rolnictwa i specjalistę w zakresie doradztwa w ochronie upraw.
Organizacja Narodów Zjednoczonych rok 2020 ogłosiła Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin. W związku z tą decyzją w dniu 23 stycznia 2020 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowało konferencję naukową w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi pn. Chroniąc rośliny- chronimy życie. Konferencję otworzył Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W dniach 9-10 stycznia 2020 r. Dyrektor Szkoły Andrzej Zdrojewski i koordynator projektów w ramach programu Erasmus+ Małgorzata Muraczewska uczestniczyli w szkoleniu organizowanym przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie pod tytułem Zagraniczne staże zawodowe jako warunek rozwoju edukacji zawodowej - warsztaty dla kadry kierowniczej. Rok 2020 to ostatni rok konkursowy programu Erasmus+. Od 2021 r. będzie nowa edycja Programu Unijnego, wspomagającego szkolnictwo zawodowe. Na dzień dzisiejszy nie wiadomo jeszcze, jaką formę przyjmie nowy program
W dniu 7 stycznia 2020 r. w Komendzie Powiatowej PSP w Sokołowie Podlaskim przy ulicy Kolejowej 8 kolejna grupa uczniów kształcących się w klasie mundurowej technikum agrobiznesu rozpoczęła kurs przygotowujący do egzaminu na strażaka- ratownika OSP.
W dniach 7-9.01.2020r. odbył się kurs baristyczny skierowany do uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawód baristy jest coraz bardziej pożądany na rynku pracy. Głównym celem kursu było wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności związane z profesjonalnym przyrządzaniem różnych rodzajów kaw. Zajęcia składały się z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej kolejności odbył się wykład, w trakcie którego omówiono m.in. techniki pracy baristy, teoretyczne informacje o kawie, techniki spieniania mleka oraz wykończenia kaw. Następnie uczestnicy kursu odbyli zajęcia praktyczne obejmujące: ustawianie młynka, czyszczenie ekspresu, prawidłowe metody dozowania i ubijania kawy, zasady przyrządzania espresso classico, ristretto, lungo, doppio oraz metody przyrządzania kawy mlecznej: classic cappucino, cafe latte i cafe latte machiato, espresso machiato. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą. Zajęcia poprowadził certyfikowany barista, Viktor Petrakovskyj.
11 grudnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie uczniowie klasy I kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość wzięcia udziału w kursie carvingu. Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. W trakcie całodniowych warsztatów kulinarnych młodzież rzeźbiła kwiaty w warzywach i owocach, z których na koniec powstały piękne, widowiskowe kompozycie. W trakcie kursu każdy uczeń wyrzeźbił również w melonie, motywy kwiatowe. Carving wymaga od ucznia odrobiny umiejętności manualnych, trochę wyobraźni, a reszta to już tylko cierpliwość w tworzeniu piękna.
W dniach 26 – 27 listopada 2019 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty barmańskie pt. Ja za barem, skierowane do uczniów klas III i IV w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
W dniu 29 listopada 2019 r. Zespół Szkół w Golądkowie odwiedził Pan Łukasz Samsel, specjalista ds. rolnictwa precyzyjnego z firmy Rol-Brat z Karniewa. Przedstawił uczniom z klasy czwartej Technikum kształcącego w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki nowoczesne rozwiązania firmy John Deere w zakresie rolnictwa precyzyjnego.