Kursy i Szkolenia

W ramach programu Erasmus 5 Plus uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w drugiej połowie października wzięli udział w praktykach zawodowych we Włoszech. 11 uczniów wraz z opiekunami spędziło prawie dwa tygodnie w Cattolice nad Adriatykiem.
Uczniowie naszej szkoły brali udział w warsztatach nt. - Gospodarowania glebową materią organiczną w warunkach zmieniającego się klimatu .
We wtorek 03.10.2023r. uczniowie klasy drugiej naszej szkoły o kierunku kształcenia technik weterynarii mieli możliwość gościć na zajęciach praktycznych z rozrodu i inseminacji zwierząt panią dr inż. Dorotę Hering z Małopolskiego Centrum Biotechniki (MCB). Była to już kolejna wizyta Pani Doroty w naszej szkole, gdzie jak powiedziała chętnie przyjeżdża mimo znacznej odległości. Uczniowie w pierwszej części spotkania dowiedzieli się na czym polegają nowoczesne metody określające jakość nasienia buhajów, jak najefektywniej przechowywać słomki inseminacyjne i inseminować krowy.
W dniach 26 – 27 września bieżącego roku odbyło się w Rzeszowie zorganizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi szkolenie skierowane do uczniów szkół rolniczych pod tytułem Moje zrównoważone i innowacyjne gospodarstwo.
Dnia 29 marca 2023 roku uczniowie klasy 3 TŻ wzięli udział w XVI Sejmiku Ekologicznym Powiatu Dębickiego pod nazwą Piękni bo zdrowi, który odbył się w Starostwie Powiatowym w Dębicy.
W dniu 24.03.2023r. uczniowie klasy IV TM wzięli udział w pokazie Spawania w wirtualnej rzeczywistości w Laboratorium Spawalnictwa Katedry Odlewnictwa i Spawalnictwa na Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa Politechniki Rzeszowskiej.
Cała społeczność naszej szkoły uczestniczyła w prelekcji na temat szkodliwości picia napojów energetycznych. Uczniowie zapoznali się z podstawowymi składnikami napojów energetycznych. Dowiedzieli się, jak czytać etykiety napojów, co jest w nich szkodliwe oraz jakie są minusy i plusy wynikające ze stosowania tychże produktów.