Konkursy i Warsztaty
Laureat z ZS CKR w Kowalu II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
W dniach 24-26 kwietnia 2019 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Jego organizatorem byłI gospodarze turnieju i Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Został on wprowadzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej do wykazu turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy.

http://W dniach 24-26 kwietnia 2019 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Jego organizatorem byłI gospodarze turnieju i Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Został on wprowadzony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej do wykazu turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy. Jego tematem było hasło: „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem praktycznym podczas finału było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym. Ocenie podlegała m.in. pomysłowość, walory smakowe, kreatywność, zgodność z tematem, poprawność wykonania dodatków skrobiowych i witaminowych, ekspedycja potraw oraz higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań. W zmaganiach kucharskich udział wzięło 13 uczestników z Radomia, Kościana, Tarnowa, Warszawy, Wrześni, Torunia, Tychów, Wielunia i Iwonicza-Zdroju oraz reprezentant ZS CKR w Kowalu - Kamil Krajewski z kl. III ZSZ. Ostatecznie zdobył on tytuł laureata, uzyskując 65% z części teoretycznej i 68,5% z części praktycznej turnieju. Serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów.