Z życia szkoły
Konkurs kulinarny w ZSCKR w Nowym Targu
Ziemniak godny Mistrza w Kuchni. Konkurs kulinarny w ZSCKR Nowy Targ

W dniu 13 marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbyły się kwalifikacje do II edycji Szkolnego Konkursu Kulinarnego pt.; „Mistrzowie w Kuchni”. Do kwalifikacji przystąpiło  30 uczniów z klas gastronomicznych, których zadaniem było rozwiązanie trudnego testu z wiedzy kulinarnej. Do ścisłego finału konkursu zakwalifikowano tylko 6 osób z najwyższą punktacją. W finale konkursu w dniu 29.03.2019 r. wystartowali: Maria Bala, Beata Warniczek, Katarzyna Arendarczyk, Tomasz Gał, Mateusz Furczoń, Myśliwiec Łukasz. Zgodnie z regulaminem uczniowie musieli zmierzyć się z tematem „ ziemniaka” tj. przygotować danie główne z jego udziałem. Wszyscy uczestnicy finałowych zmagań wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością. Panowie  z jury w składzie: Pan Marek Galica, Pan Michał Henzel oraz Pan Robert Stanek nie mieli łatwego zadania. Po raz kolejny okazało się jednak, że teoria w parze z praktycznymi umiejętnościami to duet, który prowadzi do zwycięstwa. W tegorocznej edycji najlepiej zaprezentowali się i zwyciężyli:

I miejsce: Beata Warniczek z kl. II B technikum żywienia i usług gastronomicznych (Lekkie drumstiki drobiowe z sosem ziołowym, w towarzystwie chipsów ziemniaczanych i cząstek granata.)

II miejsce: Łukasz Myśliwiec z kl. II B technikum żywienia i usług gastronomicznych  (Polędwiczka wieprzowa zakraszana boczkiem z puree ziemniaczanym w towarzystwie chipsa serowego.)

III miejsce: Maria Bala z kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych (Ceviche z dorsza z ziemniakami pieczonymi w towarzystwie emulsji z awokado i grzanek.)

Wszystkie potrawy z udziałem ziemniaka zostały przygotowane i podane profesjonalnie, a uczestnicy konkursu prezentowali naprawdę wysoki poziom kulinarny. Gratulujemy sukcesów wszystkim „Mistrzom w Kuchni”.  Smakoszy ziemniaka zapewniamy, że warto go jeść pod każdą postacią, bo zawiera mnóstwo witamin i jest mniej kaloryczny niż ryż czy makaron. Zapraszamy za rok na kolejne zmagania kulinarne.

Serdecznie dziękujemy firmom: STALGAST  oraz  GASTRO PACK za ufundowanie   cennych nagród  dla zwycięzców.

Nauczyciele odpowiedzialni za przygotowanie konkursu:  Łukasz Fudala, Robert Stanek, Józef Bąbol