Kursy i Szkolenia
Konkurs Kulinarny w ZS CKR w Kowalu
W Zespole Szkół CKR w Kowalu odbyły się Eliminacje Okręgowe II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Temu wydarzeniu patronowali: Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Starosta Powiatu Włocławskiego oraz Burmistrz Królewskiego Miasta Kowal. Tematem konkursu były Wariacje z wieprzowiną.

http://Dnia 08.02.2019 r. w Zespole Szkół CKR w Kowalu odbyły się Eliminacje Okręgowe II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Temu wydarzeniu patronowali: Kujawsko-Pomorski Kurator Oświaty, Wojewoda Kujawsko-Pomorski, Starosta Powiatu Włocławskiego oraz Burmistrz Królewskiego Miasta Kowal. Tematem konkursu były „Wariacje z wieprzowiną”. Składał się on z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy w pierwszym etapie musieli poradzić sobie z teorią, rozwiązując test przesłany przez Komitet Główny Turnieju, a następnie w części praktycznej wykonać potrawę z wieprzowiny. Do tegorocznej rywalizacji konkursowej stanęło siedmiu uczniów z następujących szkół: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, Zespół Szkół Chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie we Włocławku, Zespół Szkół nr 3 im. M. Grzegorzewskiej we Włocławku, Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu oraz Zespołu Szkół CKR im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Jury obradowało w składzie: Małgorzata Kowalczyk-Przybytek - Dyrektor Delegatury Kujawsko-Pomorskiego Kuratorium Oświaty, Agnieszka Dybowska - Przewodnicząca Rady Rodziców ZS CKR w Kowalu oraz Janusz Walczak - przewodniczący NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych i Prezes Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Członkowie jury mieli naprawdę trudny wybór, gdyż uczestnicy reprezentowali bardzo wysoki poziom umiejętności kulinarnych. Oceniano m.in. smak potrawy, stopień trudności wykonania potrawy, przestrzeganie przepisów BHP oraz prezentację wykonanego zadania. Najlepszy okazał się uczeń z ZS CKR w Kowalu, Kamil Krajewski, który sporządził potrawę o nazwie: Policzki wieprzowe z Porto i czekoladą, II miejsce zajął Patryk Dłutowski, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował Schab wolno gotowany w cydrze i III miejsce Szymon Kaczorek z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku za Żeberka w miodzie, rozmarynie i pomarańczach. Wszyscy uczniowie i opiekunowie zmagań konkursowych otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Nagrodzonym gratulujemy i życzymy powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się w Zabrzu.